Rondje Voerstreek vanuit Maastricht

Een lome zomerse zaterdag. Goed voor een rondje van 60 km. We nemen het mooiste fietspad van Europa, dat van Maastricht naar Eijsden. Langs de Maas op daar en door de kasteeldreven naar Caestert, waar de bordjes ons verwijzen naar de knooppuntenroute in de Voerstreek. Ze zullen ons door zes kerkdorpen leiden. Te beginnen in Moelingen, waar de Berwien - het riviertje met de mooie naam - doorheen kabbelt. Langs de rand van Mesch richting ’s Gravenvoeren. Om het dorp heen, met zicht op de heuvelrug die België en Nederland scheidt, naar St Maartensvoeren.
We fietsen richting St Pietersvoeren. Over weggetjes en wegels waar we nog nooit geweest zijn. In de Cantherel drinken we een lekkere kop Café Liègeois. Brandstof voor de klim naar Veurs. Een heerlijk rustige weg door een prachtig bos. Dalen nu naar Remersdaal, het minst Vlaamse van alle Voerstreekdorpen. Het landschap is er niet minder om. Vanuit Teuven klimmen we naar de Planck, opnieuw over een ons onbekende binnenweg. Via Ulvend gaat het naar en door het natuurgebied van Altenbroek, we roepen het uit tot het mooiste stukje van de route. Een lange afdaling door Vitchen brengt ons in het centrum van ‘s Gravenvoeren. Een kopje koffie op het terras van de Swaen en verder, over een nieuwe fietsbetonweg naar Mesch. Binnendoor en autovrij naar Rijckholt, Gronsveld en de Heeg om in Heugem weer te belanden op het mooiste fietspad van Europa.
Andermaal blijkt: als je in Maastricht woont hoef je niet naar verre oorden om een zorgeloos mooie tocht te maken. Maar dat wisten we al. Al jaren toch!




Klik hier voor 'De route in foto's ...'

Voor wie de tocht wil fietsen: Maastricht Station, wegwijzers voor fietsers richting Eijsden en vervolgens de bordjes 2 - 4 - 75 - 76 - 77 - 420 - 421 - 422 - 423 - 424 - 425 - 426 - 427 - 428 - 429 - 430 - 431 - 100 - 78 - 74 - 73 - 5 - 4 -2 en weer richting Maastricht Station.
De route kan uiteraard ook andersom gefietst worden.

De route in GPS