De Vogezen

Een lang weekend met de heren naar de Vogezen geweest. We logeerden in La Bresse, in een Vlaams hotel, waar de eigenaar erg zijn best deed om het ons naar de zin te maken. Henri en Jorn konden er helaas niet bij zijn. Hun plaats werd ingenomen door Nick, een krachtpatser die op alle cols 95 kg naar boven stampte.
Op de dag van aankomst reden we een opwarmrondje van 45 km over de Col de la Croix des Moinats, de Col de Sapois en de Col de Grosse Pierre. Door een wegomlegging kregen we een extra helling voor de wielen. Van opwarmen was geen sprake meer.
Onze tweede tocht, 70 km lang, leidde ons over de Col de Bramont naar Moosch. Met name René wilde de Grand Ballon graag van de steiltste kant beklimmen. De eerste vijf kilometer liepen geleidelijk omhoog. Daarna moesten we rechtsaf naar een slecht geasfalteerd pad. We laveeerden zeven kilometer lang aan 7 tot 12 procent tussen de gaten door. Laat nu net de jarige René daar ontzettend hebben afgezien! De terugweg over de prachtige Route des Crêtes verzachtte gelukkig de pijn.
Onze derde fietsdag stond in het teken van de Col de la Schlucht, de Petit Ballon en de (laatste zeven kilometer van de) Col de Platzerwasel. Een rondje van 85 km waarin 40 km geklommen moest worden. René en Nick sloten zich aan bij de groupetto (bestaande uit Gijs en ondergetekende), die een half uur eerder vertrok om de snelle jongens (Jan, Roel, Joost en Sem) geen oponthoud te bezorgen bij de eerste stop. Hoewel er op de venijnige uitlopers van de Platzerwasel door sommigen om uiteenlopende redenen werd gevloekt, bleek het een bijzonder mooie toer. De weliswaar steile maar gelijkoplopende en grotendeels in de bossen vescholen Petit Ballon bekoorde daarbij het meest.
Mooie routes, geen ongelukken, een goed hotel, drie dagen schitterend fietsweer en een regenvolle wijnproefdag: wat wil een mens nog meer! Aan tafel was het dan ook ouderwets heren-gezellig, al dreigden de gesprekken zo nu en dan serieus te worden. Dat krijg je met (bijna) dertigers die er niet aan moeten denken dat ze langzaam maar zeker richting veertig gaan.

Enkele foto's