Waterfietsen

Landelijke fietsdag, landelijke molendag, landelijke kastelendag: de Nederlandse VVV's nemen steeds meer gelegenheden te baat om de bevolking al fietsend de omgeving te laten verkennen. Vandaag is het waterfietsdag. Mijn vrouw en ik besluiten ons te laten verrassen. We halen de routebeschrijving op bij het VVV. Oudere mensen en gezinnen met jonge kinderen maken er met dit mooie weer een dagtocht van.
Vijfendertig kilometer water: de Maas, de Rioolzuiveringsin-stallatie, de Zuid-Willemsvaart, het Julianakanaal, de stuw van Borgharen, de Kanjel, de Geul, de Gelei.
Helaas is de routebeschrijving soms onduidelijk. Daartegenover staat dat we op plekken komen waar we nooit eerder zijn geweest. We ontdekken nieuwe binnenwegen en weten eindelijk hoe het beekje heet waar we zo vaak over heen zijn gefietst.
Het mooiste stuk lag in de buurt van Voulwammes. De Maas, de Geul en het Julianakanaal lopen er parallel aan elkaar. Je hebt de drie waterwegen binnen oogbereik. Ik stond er tussen en leegde mijn blaas.