Wielergedichten in het wielermuseum

1.

In maart 1998 werd in Roeselare het Nationaal Wielermuseum geopend. Het brengt de geschiedenis van de fiets en de wielersport in beeld. Daarnaast zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen en andere manifestaties. Tweevoudig wereldkampioen Freddy Maertens is er werkzaam als ‘ambassadeur’.
Zaterdag a.s., de dag voor de Ronde van Vlaanderen, organiseert het Wielermuseum een poëzie-avond. Willie Verhegghe, Paul Rigolle, Philip Hoorne, Patrick Cornillie en ondergetekende lezen wielergedichten voor. In mijn geval gaat het meer om ‘versjes en rijmpjes van een toerist met altijd tegenwind’. Een mens moet zijn plaats weten in het peloton! De avond wordt aan elkaar gepraat door cabaretier Karel Declercq.

2.

Gisteravond naar het Wielermuseum van Roeselare geweest voor een optreden in het programma 'Vrienden van de wielerpoëzie'. Er waren maar, of beter gezegd, er waren niet minder dan 35 toehoorders en het was een heerlijke avond: vier dichters, een versjesmaker en een cabaretier die ieder op geheel eigen wijze verslag uitbrachten van hun niet kapot te krijgen liefde voor de koers. En dat in een omgeving waar de geschiedenis van het wielrennen met veel toewijding wordt bewaard.
Momenteel is men in het museum bezig met de opbouw van een tentoonstelling rondom de legendarische Flandria-ploeg. Wat gebeurt er met dichtende fanaten als zij de fiets ontwaren waarop Rik Van Looy in 1962 én de Ronde van Vlaanderen én Gent-Wevelgem én Parijs-Roubaix won? Ze willen kost wat kost met die fiets op de foto, ze worden weer jongetjes die zich even de keizer wanen.