Wielersportwoordenboek

Van Dale Uitgevers houdt zich niet alleen bezig met de Dikke van Dale. Vorig jaar is men begonnen met het uitgeven van sportwoordenboeken. Als eerste in de reeks verscheen het Atletiek- en turnwoordenboek. Binnenkort wordt Van afloper tot zweetdief, een wielersportwoordenboek, gepresenteerd. Samensteller is publicist Jan Luitzen.
Ik citeer het persbericht: ‘Dit Wielersportwoordenboek bevat 2.350 sportwoorden met een heldere omschrijving, grammaticale informatie en een citaat of een voorbeeld van het gebruik van de term. Wat handig is, want ook ogenschijnlijk gewone woorden als bus, klimgeit en waakhond hebben een specifieke betekenis in de wielersport. Waar nodig wordt beschreven waar het woord vandaan komt, zoals bij de calimerohelm (naar de halve eierdop op de kop van het kuikentje Calimero) en de derny (genoemd naar Roger Derny). Ter ondersteuning van de uitleg zijn illustraties opgenomen. En tussen de trefwoorden staan luchtige kadertekstjes met anekdotes, sporttalige wetenswaardigheden en insideverhalen uit de wereld van de wielersport.’
Voor de uitleg van c.q kadertjes bij bidon, bezemwagen, coureur, kassei, klassieker,kopgroep, sprinter, stadsfiets, virtueel en wiel gebruikte de samensteller wielerversjes van mijn hand. Zo valt er bij bezemwagen te lezen:

Col d’Ornon

Leeg en gelaten
wacht ik

op de schande
en het erbarmen

van een
bezemwagen,

nooit eerder
stond mijn fiets
zo droevig


in de schaduw
van een boom

Of, hoe een mens in een Van Dale belandt!Het Van Dale Wielersportwoordenboek is een gebonden boek en telt 235 pagina’s. Het is verkrijgbaar in de boekhandel en via vandale.nl. De prijs bedraagt € 22,50.