Boekenkast

De afgelopen week de boekenkast moeten leegmaken om ze na de schilderwerkzaamheden weer in te mogen ruimen. Mijn verzameling (van circa 1200 boeken) bestaat voor 90% uit romans en voor 5% uit dichtbundels. Er zitten geen luxueuze uitgaven tussen. Bij een antiquariaat zou je er niet meer dan enkele euro’s per stuk voor hoeven te betalen. De waarde zit in mijn hoofd.
Al die boeken maken deel uit van mijn leven, vanaf mijn negentiende hebben ze mijn leven mee vorm en richting gegeven. De zinnen die zijn blijven hangen weet ik moeiteloos terug te vinden. 
´Wat is er nog over van die heerlijk opwindende dagen, de gevleugelde verwachtingen, de grote idealen,´ mijmert Toergenjev´s hoofdpersoon in Lentestromen.
En die van Kowalski in Eddie's bastaard: ´Wie in wrok omkijkt naar datgene wat hem heeft gemaakt tot wat hij nu is, heeft zijn eigen leven nog niet in handen.'
Geurrilla van Naipaul is een broeierig verhaal dat zich afspeelt op een tropisch eiland. Ik las het toen ik met 39˚ koorts in bed lag. Alleen al vanwege de broeierige herinnering wil ik het boek niet kwijt. 
Wielerboeken of boeken over wielrennen staan er nauwelijks in mijn boekenkast. Ze zijn op twee handen te tellen. Een kwestie van keuzes maken. Ik besteed al zoveel tijd aan fietsen en alles er omheen, dat ik mezelf verplicht me in mijn ´leestijd´ met andere (even serieuze!) zaken bezig te houden.