Over de heuvels

Vanmiddag werd ‘Over de heuvels’ gepresenteerd. Het (208 pagina’s tellende en anderhalve kilo zware) boek is op verzoek van de organisatie van het WK Wielrennen 2012 gemaakt door de redactie van Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad. Eric van Dorst stond in voor de eindredactie.
De rode draad van het boek wordt gevormd door een aantal hellingen en de (vijf) eerder gereden wereldkampioenschappen in Valkenburg en Heerlen. Die WK’s komen in woord en vooral in beeld aan bod, aan de hand van archiefmateriaal en gesprekken met betrokkenen uit die tijd of hun nazaten.
Verder wordt er aandacht besteed aan de natuur, de economie, de historie, de monumenten, de tradities, de attracties en evenementen in Zuid-Limburg. Jan Janssen schreef het voorwoord en het boek bevat samenvattingen in het Engels.
Wat betreft de heuvels, viel de keuze op: Adsteeg, Bemelerberg, Cauberg, Keutenberg, Gulpenerberg, Vijlenerbos, Loorberg, Dode Man, Eyserbos en Vaalserberg. De beklimmingen zijn voorzien van een grafiek en worden becommentarieerd door Peter Winnen, Robert Gesink, Michael Boogerd en Wout Poels.
Mij werd gevraagd over iedere helling een gedicht te schrijven. De verzen zijn typografisch verwerkt in paginagrote foto's van de heuvels. In een interview mag ik toelichten waarom ik (zo graag) fiets en schrijf.
‘Over de heuvels’ wordt tijdens het WK 2012 gebruikt als relatiegeschenk en als cadeau voor de vrijwilligers.
De gedichten vind je hier.