Rondje Haspengouw

Haspengouw, het zuidelijk gedeelte van Belgisch Limburg, staat bekend om zijn akkerbouw en fruitteelt. Een glooiend gebied met een uitgebreid fietsroutenetwerk over smalle betonbanen. Tijd om een rondje (van 100 km) uit te zetten. Ik word vergezeld door schoonbroer Wiel, de man die niet over maar langs alle heuvels fietst. Het zal hem vandaag, zo vrees ik, niet helemaal lukken.
Van Maastricht moeten we naar Veldwezelt en daarna volgt een aaneenschakeling van dorpen en gehuchten met mooie namen, zoals: Membruggen, Genoelselderen, Ketsingen, Bommershoven, Kuttekoven, Vliermaal en Rijkhoven.
Wiel is verbaasd over de schoonheid van het landschap. Dat we enkele keren over een onverhard pad of een kasseistrook worden gestuurd, vindt hij niet erg. Mooi en droog weer is op dit parcours wel een must: de weggetjes vertonen sporen van veelvuldig landbouwverkeer.
Het geaccidenteerd terrein en het voortdurend draaien en keren kosten Wiel beduidend meer energie dan de vlakke rondjes die hij fietst. Máár, het bevalt hem zozeer dat hij zich graag ook een keer aan een tocht met enkele echte heuveltjes wil wagen. Nou, als het Rondje Haspengouw daartoe leidt, moet het echt een heel bijzonder rondje zijn!

De route en enkele foto's

D'r Wiel