Côte de Trintelen

De ene helling is je gunstiger gezind dan de andere en dat hoeft niet aan de moeilijkheidsgraad te liggen. Zo ben ik nooit bevriend geraakt met de Kruisberg in Wahlwiller terwijl ik de als lastiger aangeschreven Mingersberg in Eys iedere keer weer met veel plezier omhoog fiets.
De Mingersberg begint op het kruispunt bij de kerk van Eys. Je moet er richting Ubachsberg, de Grachtstraat in. Die gaat over in de Eyserweg en die verandert op zijn beurt in Trintelen in de Mingersborgerweg. De helling is 1700 meter lang. De stijgingspercentages zijn niet spectaculair: gemiddeld 5,5, maxi-maal 8%. Wat de klim zo mooi maakt is de trapsgewijze geleidelijkheid, het goed lopend asfalt en het permanente zicht op het glooiend Zuid-Limburgs landschap.
De Mingersberg staat altijd in de schaduw van zijn broertje (de Eyserbos) en zijn neefjes (de Fromberg en de Keutenberg), die worden bezocht door alle grote wielerkoersen in de regio. Daar komt gelukkig verandering in. Op 4 juli 2006 trekt de Tour de France van Esch-sur-Alzette naar Valkenburg. De Mingersberg is opgenomen in het parcours (op pakweg 15 km van de finish) en staat onder de naam Côte de Trintelen geclassificeerd als een 'col van 4e categorie'.
Die eer is in Nederland totnogtoe alleen te beurt gevallen aan het Savelsbos, de Loorberg, de Camerig en de Cauberg.