Polletanië!

Frank Pollet (1959) heeft als schrijver van poëzie, jeugdboeken en theater een indrukwekkende staat van dienst. Zijn poëzie is nu samengebracht in een 544 pagina's tellende bundel die als (prachtige) titel 'Polletanië!' meekreeg. Een niet onbelangrijk deel van die bundel bestaat uit wielergedichten. In 1981 al behoorde hij tot de genomineerden in de poëziewedstrijd 'Gent - Wevelgem' van het literair tijdschrift Yang. Na de eeuwwisseling was hij vijf jaar lang de organisator van 'GeelZucht', een project waarbij een (van samenstelling wisselende) groep van vijf dichters dagelijks op poëtische wijze verslag uitbracht van de Tour de France. In 2019 publiceerde Frank in Poëziekant een uitgebreid artikel over wielerpoëzie onder de titel 'Koers is Kunst'.
'Polletanië' wordt uitgeleid door Paul Rigolle, die tevens een 'ernstig maar toch ook badinerend essay' schreef over Franks poëzie. Dat essay, 'Wij worden erts dat niemand delft', verschijnt ook in boekvorm en wel gelijktijdig met 'Polletanië!. Uitgever is les ILES.

Wat men zoal schreef over de poëzie van Frank Pollet:
'Bij deze poëzie moet men alert zijn, want er staat wel en niet wat er staat in een heldere taal vol verwijzingen, onderduimse grapjes en kale realiteit.' – Marleen de Crée
'Pollet is een smeerlapke dat half uitgewiste sporen in de allerlaatste sneeuw wil achterlaten.' – Erik Heyman
'Polletanië! is geen land, het is een planeet cirkelend rond het hemellichaam van de taal.' – Paul Rigolle